Marknadsgeneralen

Över 40 år som marknadsgeneral Text:Lars-Gösta Larsson

Marknadsgeneralen Hans Bäckström med stressig tillvaro marknadsdagarna

1977 behövde Hälsinge Marknad ­eller marknan som vi säger här i Hudik – en ny kraft i marknadskommitten. någon som senare skulle ta över i rollen som ”marknadsgeneral” efter Gustav Östlund. Det skulle vara en person som kunde hålla många bollar samtidigt i luften och som var beredd att årligen ägna över 300 ideella arbetstimmar för att garantera tre Hudiksvalls-föreningars viktigaste inkomstkälla.

De hittade honom inom egna led. en då aktiv fotbollsspelare som har spelat mittback i både HIF:s och Strands färger. 42 år senare är han fortfarande kvar på sin post!

– Jag visste väl inte riktigt vad jag gav mig in på den gången. Jag visste inte ens vad jag skulle göra eller vad det innebar. Och sedan har det bara rullat på. säger Hans Bäckström. nyss fyllda 70 år. som tillsammans med marknadskommittens ordförande Bengt Olofsson är spindeln i nätet för Glada Hudiks största årligen återkommande evenemang.

– Så här i efterhand förstår jag inte hur jag hann med allt. Jag var fortfarande aktiv som spelare och jobbade heltid vid Hiab. Jag fick använda all min lediga tid för marknan. säger Hasse. som passar på att hylla alla andra som i stort och smått under alla år har ställt upp för att göra marknan till den folkfest den är för både unga och gamla. Och inte minst för att förstärka arrangörsföreningarnas ekonomi.

Viktig inkomstkälla

– En bra marknad med fint väder kan ge upp emot 300 000 kronor plus i föreningskassorna. avslöjar Hasse Bäckström. som 1991 stod inför sin största utmaning. Marknan hade växt ur kostymen och skulle flyttas från Kotorget till Glysisområdet.

– Vi klarade det tack vare att vi hade starka nyckelpersoner inom olika områden. Och om man ser på det i dag så var flytten helt nödvändig för att vår marknad skulle överleva.

– Vi kunde inte expandera mer på Kotorget där det inte gick att tränga in flera försäljningsställen på smågatorna. Dessutom blev det för stora störningar för de boende som hade flyttat in i de nybyggda fastigheterna runt Kotorget. säger han.

Vid Glysis fanns helt andra möj­ligheter med toaletter. marknads­kansli och parkeringsytor. Dess­utom slapp man då också säker­hetsproblemen vid järnvägs­övergångarna. När bommarna fälldes byggdes det snabbt upp en mänsklig propp på Kålhagsgatan.

– Ja. allt blev mycket bättre. Men det var mycket jobb med flytten. bland annat med eldragningen som skulle täcka hela området och nå längs Drottninggatan ända fram förbi teaterparken. konstaterar Hasse.

I dag handlar det om 675 (I) knalleplatser utsträckta över 2300 meter med marknadsstånd.

Många timmar ideellt arbete

Under marknadshelgen är cirka 100 ideellt arbetande personer direkt engagerade med olika arbetsuppgifter.

– Hela stan är- ju uppbokad när det gäller hotell och restauranger. så det är många andra som drar stor nytta av vår marknad. Och dessutom är det flera andra klubbar som indirekt och på olika sätt tjänar pengar under marknadshelgen. påpekar Hasse Bäckström.

När det gäller försäljningen inom marknadsområdet har det skett en stor förändring hos knallarna.

– Det var mycket ”krims-krams” förr. Nu är det mer kvalitetsprodukter som erbjuds. Vår marknad är ett utmärkt skyltfönster för att visa upp sina produkter. Nu handlar det bland annat om värmepumpar. fönster. garageportar och badbaljor. Men renkorv och cocosbollar hänger med. Själv saknar jag de professionella demonstratörerna. Det var ofta stor underhållning när de visade sina produkter. tycker han.

Marknadsminnen

När Hasse Bäckström får chansen att på stående fot plocka fram sina bästa och sämsta marknadsminnen behöver han bara någrasekunders betänketid. Båda kommer från tiden på Kotorget.

Det bästa: ”Det var en man som sålde hushållsartiklar i ett försäljningsstånd på Kålhagsgatan. Sent på lördagskvällen var det en kvinna som köpte ett antal ”rostfria bunkar” som staplades i varandra. Sedan tog hon bussen hem till Delsbo. Väl hemma plockade hon isär stapeln av bunkar och i botten på den största låg försäljarens hela dagskassa i sedlar! Det blev en ny busstur in till Hudik på söndagen för att återlämna pengarna till en glad marknadsknalle”. En riktig solskenshistoria.

Det sämsta: ”När en försäljare med utländsk härkomst en lördagskväll skulle packa ihop och stänga blev han antastad och provocerad aven grupp unga män. För att rädda sig undan hoppade han in i bilen och drog iväg med en rivstart bland de kvarvarande marknadsbesökarna. Det kunde ha slutat riktigt illa och det var rena turen att ingen skadades”.