Björkmans tivoli startade med en skjutbana och ett våffeljärn …
Text:Lars-Gösta Larsson
”Så länge det föds barn finns det behov av karuseller”
1947 kom Björkmans tivoli för första gången till marknaden i Hudiksvall. Och på den vägen är det fortfarande. Flera generationer norrhälsingar har varje år sedan dess snurrat runt i Virvelvinden. Bläckfisken. Babyflyg. radiobilarna och en rad andra mer eller mindre häftiga åkattraktioner.
Björkmans tivoli startades redan 1921 av Erik och Wilhelm in a Björkman från Enköping.
De började med en skjutbana och ett våffeljärn. I dag är Björkmans ett av Sveriges största ambulerande tivolin som årligen finns med som ett givet dragplåster vid ett 30-tal större evenemang landet runt.
Och nu har vi till och med hamnat på museum. berättar Gun Back. som är barnbarn till de två grundarna och som nu har överlämnat styret av det snart 100-åriga företaget till sin son Fredrik Back. som därmed i fjärde led driver tivolit vidare inom familjen.
Det är Arboga museum som just nu med en utställning uppmärksammar Björkmans tivoli som en viktig kulturbärare och som ett av stadens äldsta fortfarande aktiva företag.
Min farbror sa en gång att ”så länge det föds barn. så finns det behov av karuseller” och så är det tydligen. konstaterar Gun Back. som har Hudik-marknaden som en av sina favoriter.
Arvika och Strömsund är två andra platser som vi varit på många gånger.
När vi skulle flytta från Kotorget var vi osäkra på hur det skulle gå. men allting löste sig på bästa sätt och nu är Glysisområdet med sin koncentrerade yta en utmärkt tivoliplats.
Ökad inriktning på barn
Gun Back har också sett en tydlig förändring från allt häftigare åk-attraktioner till flera varianter för de allra yngsta. Barnkarusellerna har fått en starkare ställning igen.
Och dessutom har vi sett ett minskat intresse för traditionella lotterier.
Folk vill göra något aktivt. kasta bollar eller skjuta prick. I kompisgäng eller bland arbetskamrater arrangerar man kanske femkamp och går runt och tävlar mot varandra.
Men chokladhjulet håller sin ställning fortfarande. berättar hon.
Björkmans tivoli äger själva de flesta av karusellerna och åkattraktionerna liksom lotteristånd och aktivitetsinslag. Däremot så hyr vi in de allra största och kanske häftigaste sakerna. De är alldeles för dyra för att användas under så få dagar på året.
Där kan fasta tivolin som Gröna Lund och Liseberg satsa på ett helt annat sätt. menar Gun Back.
Arrangörerna av marknader eller festligheter är också beroende av att det blir lönsamhet för tivolit.
Det finns två olika vägar av ekonomiska uppgörelser. Antingen bestämmer man att en viss del. oftast runt 30 procent av intäkterna från tivolit. går till arrangören. Men vi kan också komma överens om en fast summa. som vi sedan några år tillbaka gör i Hudik.
en då är det vi som får ta hela smällen om det blir dåligt väder.
Intensivt och långvarigt regn är förstås förödande för tivolit. Då står ofta karusellerna stilla.
Men det är inte heller bra om det är för fint väder. Då märker vi direkt att folk väljer stugan. båten eller baddstranden istället. berättar Gun Back.
”Två för en” blev succe
I Hudik har vi infört ”åk två för en” på fredagarna och det har blivit en stor succe. Ofta var det rätt så folktomt på tivolit på fredagarna. men .nu ser vi att barnfamiljerna verkligen utnyttjar den här möjligheten.
Transporten. liksom upp- och nedmonteringen av ett tivoli är förstås en av de tyngsta arbetsuppgifterna och stora kostnaderna. Det handlar om logistik på hög nivå så att allt tas i rätt ordning och hamnar på rätt plats.
En gång i tiden använde vi tåget. Vi fyllde över 50 järnvägsvagnar. men nu flyttar vi allting på bilar. berättar Gun Back. som också konstaterar att tivolit klarar nästan hela sin elförsörjning tack vare det transportabla elverket.
Om två år fyller Björkmans tivoli 100 år. Och det är nog ingen höggoddsare att vi Hudiksvallsbor får vara med och fira det.